FAQ

Most frequent questions and answers

Ja, de vintage sieraden van MEAU hebben de juiste keurmerken. De sieraden van 9 karaat goud bevatten vaak keurtekens van de maker toendertijd. Wel kan zijn dat deze soms een beetje versleten zijn, door het dragen van het sieraad door de jaren heen of bijvoorbeeld door aanpassingen van de ring. Omdat 9 karaat in Nederland niet erkent wordt als goud, kunnen wij deze sieraden niet opnieuw laten keuren. Wel zijn alle sieraden gecheckt op echtheid en gecontroleerd door onze goudsmid. Alle vintage sieraden van 14 of 18 karaat hebben een keurmerk. Van de maker zelf, of – als dit keurmerk niet meer zichtbaar is – hebben wij deze opnieuw laten keuren door het Waarborgkantoor.

Je hebt recht op garantie tot en met 30 dagen na de aankoopdatum. Er zal eerst bevestigd worden of het sieraad onder de garantie valt.

We adviseren om uiterlijk binnen 14 dagen contact op te nemen als er iets mis is met jouw bestelling. Je kunt hiervoor het contactformulier invullen, of een mailtje sturen naar info@meauvintagejewellery.com. We zullen dan samen kijken naar een passende oplossing. Let op, op de vintage designer sieraden kunnen wij helaas geen garantie geven. Kijk ook eens bij Garantie en klachtenprocedure.

Ja, het is mogelijk je vintage ring te laten vergroten of verkleinen! Wij bieden deze service aan in samenwerking met onze goudsmid. Kijk voor meer informatie even bij Resizing.

Kijk hiervoor bij betaling en verzending. De vintage sieraden worden altijd gratis verzekerd verstuurd.

De vintage sieraden zijn sieraden die tijdens onze “speurtocht” naar mooie, bijzondere en unieke vintage items worden gevonden. De sieraden vinden wij op diverse plekken en zijn van een andere eigenaar geweest. Sommige ringen komen zelfs nog uit de 19e eeuw, anderen bijvoorbeeld uit begin 20e eeuw, maar ook uit de jaren 60, jaren 70 of de jaren 90. 

 

Doordat deze sieraden niet vanuit een groothandel of fabrikant worden ingekocht en niet “nieuw” geproduceerd zijn, is alleen de maat beschikbaar die wij gevonden hebben.

 

De collectie vintage sieraden wordt regelmatig aangevuld, wie weet zit jouw maat er dan wel tussen! Het is ook mogelijk om de ring aan te laten passen naar jouw eigen ringmaat. Kijk hiervoor bij: Resizing.

Puur goud is, net als puur zilver, te zacht om als sieraad te dragen. Daarom wordt er ander materiaal toegevoegd om het harder te maken en om het beter te kunnen bewerken, zodat wij het goud als sieraad kunnen dragen. Het goud wordt gelegeerd.

 

Puur goud wordt aangeduid als 24 karaat goud, oftewel 1000 delen goud. Bij 8 karaat goud wordt bedoeld dat 8 delen van de 24 delen goud zijn, oftwel 333 delen van de 1000 delen goud. Het keurmerk 333 zie je dus soms op sieraden terug komen, om aan te duiden over hoeveel karaat goud het sieraad beschikt. Bij 14 karaat zijn er 14 delen van de 24 delen goud, oftewel 585 delen van de 1000 delen. 585 wordt tevens als keurmerk gebruikt. Hetzelfde geldt voor 18 karaat goud, hierbij zijn 18 delen van de 24 delen goud, dus 750 delen van de 1000 delen. Zo zijn er meerdere gehaltes, meestal tot 22 karaat goud.

Ja, ook 9 karaat is echt en massief goud. Ondanks dat het in Nederland niet gemerkt/erkent wordt als goud, is 9 karaat weldegelijk gemaakt van echt goud. Wat erkent wordt als goud is in elk land verschillend. Zo wordt 9 karaat in Engeland wel gewoon als echt goud erkent, maar houdt Italië weer 18 karaat aan. In Duitland kennen ze zelfs 8 karaat goud. In Nederland wordt er 14 karaat aangehouden als “echt goud”.

Het goudgehalte heeft te maken met de legering. 9 karaat goud betekent dat er 9 delen van de 24 delen (24 is puur goud) van goud zijn. De rest van de delen zijn gemaakt van andere edelmetalen. Omdat puur goud veel te zacht is om als sieraad te dragen, worden er andere edelmetalen toegevoegd zodat het materiaal sterker wordt en je het als sieraad kan gaan dragen. Bij 14 karaat betekent dit dus dat er 14 delen van de 24 delen van goud is gemaakt. Bij 9 karaat goud zit er dus minder goud in het sieraad verwerkt, maar is het sieraad juist wel extra sterk! Ook zullen de sieraden van 9 karaat niet verkleuren, 9 karaat goud betekent ook massief goud en gaan levenslang mee. Wil je toch liever dat er meer goud in jouw sieraad verwerkt is, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld 14 of 18 karaat goud.

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je vintage sieraden, geven we hieronder wat tips hoe je het beste met je sieraad kunt omgaan:

 

Gebruik geen sieradenbadje bij sieraden waar edelstenen in verwerkt zijn. De hierin gebruikte chemicaliën kunnen de edelsteen aantasten. Zeep, douchegel, shampoo, parfum, haarlak en dat soort producten zouden je sieraad of edelsteen kunnen aantasten.
Om je sieraad zo lang mogelijk mooi te houden, raden we aan om tijdens het handen wassen en je verzorging, het sieraad even af te doen. Ook adviseren wij om tijdens het sporten je sieraad even op te bergen.

De vintage designer sieraden die gemaakt zijn van verguld metaal kunnen helaas niet tegen water.  Het is van belang deze goed te behandelen, door ze op een droge plek op te bergen, op een zachte ondergrond. Maak de sieraden af en toe schoon met een zacht doekje om huidvet te verwijderen. Doe de sieraden pas op het laatst om, dus na je parfum, lotion, etc. 

Mocht je helaas niet tevreden zijn met je aankoop, dan heb je de mogelijkheid om je bestelling binnen 14 dagen te retourneren. Kijk voor meer informatie bij retouren.

Is je sieraad door het dragen wat doffer of een beetje vuil geworden (bijvoorbeeld door huidvet/huidsmeer),  dan kun je dit het beste bij de juwelier laten reinigen. Zo weet je zeker dat dit op een milde wijze gebeurt en dat het sieraad niet wordt aangetast. Vaak maakt de juwelier sieraden schoon door middel van een ultrasoon reinigingsapparaat. Ook is het mogelijk om je vintage sieraad opnieuw te laten polijsten, zodat jouw juweel weer als nieuw wordt.

De vintage designer sieraden die gemaakt zijn van verguld metaal kun je het beste voorzichtig schoonmaken met een droge, zachte doek om bijvoorbeeld huidvet te verwijderen. Zorg ervoor dat deze sieraden niet in contact komen met water, parfum, lotions, etc. Berg ze daarna op op een droge plek, zachte plek.

Het is mogelijk om via deze link een pasafspraak te maken om in onze showroom in Alphen aan den Rijn langs te komen. Je hebt dan de mogelijkheid om alle sieraden in het echt te komen bekijken, passen en shoppen!

Alle vintage designer sieraden die wij inkopen zijn gecontroleerd op echtheid. Dit doen wij aan de hand van unieke designer keurmerken welke altijd in het sieraad toegevoegd zijn, aan de hand van het model van het sieraad en uiteraard aan de kwaliteit.

Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?