Blog

Geboortestenen

Wat zijn geboortestenen en wat is de betekenis van een geboortesteen?

Geboortestenen zijn edelstenen die horen bij de maand waarin je geboren bent. Ook zijn er edelstenen die passen bij een bepaalde sterrenbeeld. Er wordt geloofd dat als jij de edelsteen van jouw geboortemaand bij je draagt, dit een helende en positieve werking zal hebben.

Welke geboortestenen zijn er?

Januari: Granaat
Granaat geeft kracht, energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen. Het bevordert hoop en moed, optimisme en levensvreugde. Fysiek vergroot granaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam en versterkt het immuunsysteem.
Sterrenbeeld: Ram, Leeuw en Schorpioen


Februari: Amethist
Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen geeft zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf. Het helpt je om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde ervaringen beter verwerkt kunnen worden. Amethist is vanwege haar  werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen. Amethist kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.
Sterrenbeeld: Vissen en Waterman


Maart: Aquamarijn
Aquamarijn heeft een kalmerende werking. Het maakt eerlijk, oprecht, ontspannen en vrolijk. Het helpt je om in een flow raken en meer in het moment leven. Aquamarijn maakt dynamisch, volhardend, doelgericht en succesvol. Het zorgt voor een heldere geest als je verward bent, verscherpt de waarneming en bevordert zelfexpressie.
Sterrenbeeld: Tweelingen, Weegschaal, Waterman en Vissen

April: Diamant
Diamant werkt reinigend en versterkt de zintuigen. Het zorgt ervoor dat je trouw blijft aan jezelf en helpt je bewust te zijn van je eigen verantwoordelijkheden. Diamant trekt succes en voorspoed aan en kan heel goed in combinatie met andere edelstenen worden gebruikt, omdat het de werking van andere stenen versterkt.
Sterrenbeeld: Ram en Leeuw


Mei: Smaragd
Smaragd stimuleert liefde, oprechtheid en positiviteit. Het zorgt ervoor dat je (weer) gaat genieten van het leven en heeft hierdoor een positieve werking op relaties en vriendschappen. Het bevordert helderheid van geest, doelgerichtheid, evenwicht en helpt bij het overwinnen van tegenslagen. Fysiek heeft de steen een positieve werking op onder andere het herstel en het immuunsysteem.
Sterrenbeeld: Stier en Kreeft


Juni: Maansteen en parel
Maansteen heeft een sterke connectie met de maan en vrouwelijke energie. De steen bevordert de vruchtbaarheid en intuïtie en heeft een kalmerende werking. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en om dromen beter te herinneren. Het is een goede steen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden en ondersteunt de zwangerschap, de bevalling en borstvoeding. Maansteen is een iets brozere steen en daarom gevoelig voor krasjes en is wat breekbaarder. Ga daarom voorzichtig met maansteen om. De steen kan beter niet teveel met water en teveel zonlicht in contact komen.
Sterrenbeeld: Kreeft, Schorpioen en Weegschaal


Juli: Robijn
Robijn maakt sterk, geeft kracht en energie en werkt activerend. De steen stimuleert passie, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, een positieve houding en overvloed.  Het bevordert de concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen.
Sterrenbeeld: Ram, Leeuw en Schorpioen


Augustus: Peridoot
Peridoot is een beschermende en tevens reinigende steen. De steen helpt je om niet beïnvloed te worden door de negatieve invloeden van anderen. Peridoot maakt zelfstandig en helpt je om je eigen weg te kiezen. Het helpt je je eigen fouten te erkennen en om eraan te werken, maar ook om gewetensproblemen en opgekropte emoties los te kunnen laten. Peridoot kan beter niet te lang worden blootgesteld aan (fel) zonlicht want dan zou de steen kunnen verbleken.
Sterrenbeeld: Maagd, Leeuw, Schorpioen en Boogschutter


September: Saffier
Saffier heeft een sterke invloed op de psyche. De steen werkt kalmerend en bevordert de geestelijke gezondheid. Het geeft inzicht en zorgt voor een heldere geest. Saffier stimuleert de concentratie en kan helpen bij psychische problemen. Door de kalmerende werking zorgt saffier tevens voor minder stress.
Sterrenbeeld: Stier, Maagd, Weegschaal en Boogschutter


Oktober: Toermalijn en opaal
Toermalijn werkt reinigend en beschermend. Je kunt de steen gebruiken als bescherming tegen negatieve energie en straling. Toermalijn helpt negatieve energie af te voeren en zet negatieve energie om in positieve energie. De steen helpt je te ontspannen en een zelfverzekerde houding aan te nemen. Toermalijn heeft niet alleen een positieve werking op mensen en dieren maar ook op planten en bomen. Toermalijn kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.
Sterrenbeeld: Weegschaal, Schorpioen, Steenbok

Opaal is een beschermende en activerende steen.  De steen maakt vrolijk en optimistisch en stimuleert de creativiteit, daarbij heeft opaal ook een sterke connectie met liefde en passie. Fysiek werkt de steen zuiverend. Opaal kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht een beetje verkleuren en kan beter niet teveel met water in contact komen.
Sterrenbeeld: Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen


November: Citrien en topaas
Citrien bevordert zelfvertrouwen, zelfespect en individualiteit. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed en succes aan en stimuleert de drager om dit ook met anderen te delen. De steen bevordert creativiteit en zelfexpressie en helpt conflicten op te lossen. Citrien is een beetje gevoelig voor zonlicht.
Sterrenbeeld: Tweelingen en Leeuw

Topaas is een steen die helpt je eigen weg te vinden en  helpt te vertrouwen op je eigen kennis en wijsheid. Het helpt je  doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, eerlijkheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen in balans en stimuleert creativiteit. Topaas kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.
Sterrenbeeld: Tweelingen, Leeuw en Boogschutter


December: Turkoois en tanzaniet
Turkoois is een zuiverende en beschermende steen. Turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen, maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Het heeft een positieve werking op depressie en stemmingswisselingen. Turkoois bevordert creativiteit bij het oplossen van problemen, empathie en de liefde. Het beschermt tevens tegen negatieve energie, straling, en invloeden van buitenaf. Turkoois kan beter niet teveel met water in contact komen en  kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.
Sterrenbeeld: Waterman en Vissen

Tanzaniet helpt je jezelf te zijn. Het helpt je om je eigen pad te vinden en te volgen en je niet langer aan te passen aan anderen. De steen heeft de eigenschap om negatieve energie en gedrag om te zetten in positieve energie.

Werking van de edelstenen

Agaat

Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen zorgt voor innerlijke rust en een nuchtere houding. Het stimuleert zelfreflectie door even afstand te nemen en alles wat objectiever te bekijken. Het bevordert logisch denken, concentratie en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen. Fysiek is agaat een goede steen om tijdens de zwangerschap te dragen (voor zowel moeder als kind) omdat het beschermend werkt.

Sterrenbeeld: Tweelingen en Schorpioen


Amazoniet

Amazoniet brengt balans en bescherming tegen straling en schadelijke invloeden.  Daarnaast werkt de steen kalmerend en brengt het evenwicht bij stemmingswisselingen, verdriet en angst. Het versterkt de vrije wil en helpt bij het oplossen van problemen omdat het verstand en intuïtie in balans brengt. Fysiek heeft amazoniet een positieve invloed op de stofwisseling. Amazoniet kan beter niet te veel met water in aanraking komen.

Sterrenbeeld: Maagd


Amethist

Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen geeft zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf. Het helpt je om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde ervaringen beter verwerkt kunnen worden. Amethist is vanwege haar  werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen. Amethist kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.
Sterrenbeeld: Vissen en Waterman


Aventurijn

Aventurijn werkt kalmerend, beschermend en bevordert een gevoel van welzijn. De steen trekt geluk aan en motiveert je om je dromen achterna te gaan. De steen stimuleert tolerantie, enthousiasme en helpt je bij het bedenken van ideeën. Het steen werkt tevens ontspannend en kalmerend. Aventurijn bevordert de creativiteit. De steen absorbeert straling (van bijvoorbeeld mobiele telefoons en computers) en beschermt tegen schadelijke invloeden.

Sterrenbeeld: Stier, Tweelingen en Maagd


Barnsteen

Barnsteen is een beschermende steen die zorgt voor balans in het lichaam. Het helpt negatieve emoties te verminderen en zorgt voor zelfvertrouwen. Barnsteen maakt vrolijk en positief en kan ondersteunen bij stress en depressieve gevoelens.


Bergkristal

Bergkristal is een steen die reguleert, absorbeert en energie geeft en slaat energie op. Omdat bergkristal zo neutraal en zuiver is, kan de steen ook de werking van andere stenen versterken. Mentaal bevordert bergkristal concentratie, helder denken, helpt om een neutrale houding aan te nemen en om problemen op te lossen. De steen werkt zuiverend, vitaliserend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans.

Sterrenbeeld: Leeuw & Steenbok


Bloedkoraal

Bloedkoraal is zoals de naam als zegt geen edelsteen, maar koraal. Koraal werkt ontspannend en rustgevend en het brengt de emoties in balans. Het versterkt de intuïtie en visualisaties. Fysiek werkt het bloeddruk verlagend, het bevordert de melkproductie bij het geven van borstvoeding en kan pijnstillend werken bij doorkomende tandjes bij baby’s. Bloedkoraal is beschermd en is alleen terug te vinden in antieke en vintage sieraden. Koraal kan beter niet te veel blootgesteld worden aan water.


Carneool

Carneool werkt vitaliserend, activerend en aardend. De steen geeft zelfvertrouwen, motiveert en heeft een positief effect op depressies. Carneool maakt behulpzaam, trekt succes aan en bevordert het vermogen om problemen sneller op te lossen. Het beschermt tevens tegen negatieve emoties van andere mensen, bijvoorbeeld jaloezie. De steen bevordert de vruchtbaarheid, bevordert de opname van vitamines en mineralen en stimuleert de stofwisseling.

Sterrenbeeld: Ram, Kreeft, Leeuw en Maagd.


Chalcedoon

Chalcedoon heeft een sterke invloed op de communicatie. Zowel op het vermogen om te luisteren als het vermogen om je goed te kunnen uiten. De steen maakt ook sociaal, optimistisch en creatief. Chalcedoon geeft je inzicht, zelfvertrouwen en helpt je veranderingen te accepteren. Ook kan de steen kalmeren tijdens stress.

Sterrenbeeld: Kreeft en Boogschutter


Citrien

Deze steen bevordert zelfvertrouwen, zelfespect en individualiteit. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed en succes aan en stimuleert de drager om dit ook met anderen te delen. De steen bevordert creativiteit en zelfexpressie en helpt conflicten op te lossen. Citrien is een beetje gevoelig voor zonlicht.

Sterrenbeeld: Tweelingen en Leeuw


Diamant

Diamant werkt reinigend en versterkt de zintuigen. Het zorgt ervoor dat je trouw blijft aan jezelf en helpt je bewust te zijn van je eigen

verantwoordelijkheden. Diamant trekt succes en voorspoed aan en kan heel goed in combinatie met andere edelstenen worden gebruikt, omdat het de werking van andere stenen versterkt.

Sterrenbeeld: Ram en Leeuw


Goldfluss

Goldfluss (ook goudsteen of goldflush genoemd) is een gelukssteen. Het is een synthetische steen welke oorspronkelijk in de 16e eeuw door

monniken is vervaardigd die op zoek waren naar goud. Ondanks dat Goldfluss een synthetische steen is (en dus niet in de natuur voorkomt)

heeft het wel een energetische werking door de combinatie van de goud-en koperdeeltjes.  Zo helpt Goldfluss bij slapeloosheid, door de rust

en ontspanning die de steen brengt. Ook kan Goldfluss ingezet worden bij misselijkheid zoals tijdens zwangerschap (ochtendmisselijkheid). Goldfluss is een steen die emotioneel en mentaal verlichting bied en het helpt je jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ook is Goldfluss zeer geschikt om in te zetten bij langdurige stress situaties, omdat het ontspanning biedt en positiviteit brengt.

Sterrenbeeld: Leeuw en Weegschaal


Granaat

Granaat geeft kracht, energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen. Het bevordert hoop en moed, optimisme en

levensvreugde. Fysiek vergroot granaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam en versterkt het immuunsysteem.

Sterrenbeeld: Ram, Leeuw en Schorpioen


Hematiet

Hematiet geeft zelfvertrouwen en versterkt de wilskracht.  De steen verbetert de concentratie en kan helpen bij verslavingen. Hematiet kan niet goed tegen langdurig contact met water (goed afdrogen als de steen nat wordt).

Sterrenbeeld: Ram


Jade

Jade is een zuiverende en beschermende steen. Het zorgt voor balans, geluk en welvaart. Tevens bevordert het liefde en tolerantie. Jade

bevordert zelfredzaamheid en helpt je om irritaties los te laten. Jade beschermt je tegen negatieve invloeden van buiten en helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Jade is er in verschillende kleuren die op allemaal hun eigen eigenschappen met zich meebrengen.

Sterrenbeeld: Weegschaal, Vissen en Kreeft


Jaspis

Jaspis is een aardende en beschermende steen. De steen helpt je je doelen te halen en actie te ondernemen. Het maakt daadkrachtig, vastberaden en helpt je ergens voor te gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en

zorgt voor balans tussen lichaam en geest. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling en negatieve invloeden.


Kyaniet

Kyaniet heeft een kalmerende werking. De steen brengt innerlijke rust en helpt blokkades te doorbreken en angst los te laten. Kyaniet maakt spontaan en empathisch.


Labradoriet

Labradoriet is een beschermende en spirituele steen. Het beschermt je aura tegen negatieve invloeden van buitenaf en tegen mensen die energie bij je wegnemen. De steen vermindert angst en geeft zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Tevens versterkt het je intuïtie. Labradoriet stimuleert creativiteit en helpt ideeën te ontwikkelen. De steen werkt bloeddrukverlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op verkoudheid.

Sterrenbeeld: Leeuw, Schorpioen en Boogschutter.


Lapis Lazuli

Lapis lazuli is een hele spirituele steen. De steen maakt eerlijk en oprecht en helpt je jezelf zijn en je eigen weg te kiezen. De steen bevordert creativiteit en helderheid van geest. Het heeft een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties. Lapis lazuli stimuleert het uiten van je mening, emoties en dingen die je dwars zitten. Het heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, stress en het immuunsysteem. Lapis lazuli kan beter niet teveel met water in aanraking komen.

Sterrenbeeld: Maagd en Boogschutter


Maansteen

Maansteen heeft een sterke connectie met de maan en vrouwelijke energie. De steen bevordert de vruchtbaarheid en intuïtie en heeft een kalmerende werking. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en om dromen beter te herinneren. Het is een goede steen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden en ondersteunt de zwangerschap, de bevalling en borstvoeding. Maansteen is een iets brozere steen en daarom gevoelig voor krasjes en is wat breekbaarder. Ga daarom voorzichtig met maansteen om. De steen kan beter niet teveel met water en teveel zonlicht in contact komen.

Sterrenbeeld: Kreeft, Schorpioen en Weegschaal


Onyx

Onyx bij je dragen kan helpen bij stressvolle en belastende situaties. De steen geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen en helpt je je doelen te bereiken. Het maakt standvastig en verantwoordelijk. Onyx stimuleert  logica, concentratie en helpt om een realistische houding aan te nemen. Het is een goede steen voor mensen die makkelijk afgeleid of beïnvloed worden.

Sterrenbeeld: Steenbok


Opaal

Opaal is een beschermende en activerende steen.  De steen maakt vrolijk en optimistisch en stimuleert de creativiteit, daarbij heeft opaal ook

een sterke connectie met liefde en passie. Fysiek werkt de steen zuiverend. Opaal kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht een beetje verkleuren en kan beter niet teveel met water in contact komen.

Sterrenbeeld: Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen


Peridoot

Peridoot is een beschermende en tevens reinigende steen. De steen helpt je om niet beïnvloed te worden door de negatieve invloeden van anderen. Peridoot maakt zelfstandig en helpt je om je eigen weg te kiezen. Het helpt je je eigen fouten te erkennen en om eraan te werken, maar ook om gewetensproblemen en opgekropte emoties los te kunnen laten. Peridoot kan beter niet te lang worden blootgesteld aan (fel) zonlicht want dan zou de steen kunnen verbleken.

Sterrenbeeld: Maagd, Leeuw, Schorpioen en Boogschutter


Pyriet

Pyriet is een inzichtgevende steen en bevordert zelfkennis waardoor je open en eerlijk naar jezelf toe bent en jezelf accepteert zoals je bent.

Het is een veelzijdige steen die tevens je weerstand en imuunsysteem versterkt. Pyriet kan beter niet met water gereinigd worden omdat het ijzer bevat en kan gaan roesten.

Sterrenbeeld: Leeuw


Robijn

Robijn maakt sterk, geeft kracht en energie en werkt activerend. De steen stimuleert passie, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, een positieve houding en overvloed.  Het bevordert de concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen.

Sterrenbeeld: Ram, Leeuw en Schorpioen


Rookkwarts

Rookkwarts is een sterk beschermende en ontgiftende steen.  Het is een goede steen bij stress klachten.  De steen helpt te ontspannen, los te laten en te accepteren.  Rookkwarts helpt daarom ook goed bij angsten en nachtmerries.  Daarbij bevordert de steen concentratie en een positieve houding. Rookkwarts kan onder invloed van te veel (fel) zonlicht verkleuren.

Sterrenbeeld: Stier en Steenbok


Rozenkwarts

Rozenkwarts is de steen van de liefde. De steen werkt om liefde te ontvangen en om liefde te geven. Het trekt harmonieuze liefdes- en

vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook zelfliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts heeft een milde werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen stimuleert creativiteit en fantasie. Rozenkwarts kan onder invloed van teveel zonlicht verkleuren.

Sterrenbeeld: Stier en Weegschaal


Saffier

Saffier heeft een sterke invloed op de psyche. De steen werkt kalmerend en bevordert de geestelijke gezondheid. Het geeft inzicht en zorgt voor een heldere geest. Saffier stimuleert de concentratie en kan helpen bij psychische problemen. Door de kalmerende werking zorgt saffier tevens voor minder stress.

Sterrenbeeld: Stier, Maagd, Weegschaal en Boogschutter


Spinel

Spinel geeft kracht en moed in moeilijke situaties. Spinel verminderd stress en angst  en biedt nieuwe perspectieven. De steen trekt tevens welvaart en succes aan.

Sterrenbeeld: Schorpioen


Smaragd

Smaragd stimuleert liefde, oprechtheid en positiviteit. Het zorgt ervoor dat je (weer) gaat genieten van het leven en heeft hierdoor een positieve werking op relaties en vriendschappen. Het bevordert helderheid van geest, doelgerichtheid, evenwicht en helpt bij het overwinnen van tegenslagen. Fysiek heeft de steen een positieve werking op onder andere het herstel en het immuunsysteem.

Sterrenbeeld: Stier en Kreeft


Tijgeroog

Tijgeroog is een beschermende steen, die beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen en het overzicht te bewaren, waardoor je je doelen kunt behalen. In moeilijke periodes kan tijgeroog moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend en helpt bij overprikkeldheid. De steen heeft een positieve invloed op verkoudheid en ontkrampt bij spanningen. Tijgeroog kan nuttig zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen en depressies.

Sterrenbeeld: Tweelingen en Leeuw


Toermalijn

Toermalijn werkt reinigend en beschermend. Je kunt de steen gebruiken als bescherming tegen negatieve energie en straling. Toermalijn helpt negatieve energie af te voeren en zet negatieve energie om in positieve energie. De steen helpt je te ontspannen en een zelfverzekerde houding aan te nemen. Toermalijn heeft niet alleen een positieve werking op mensen en dieren maar ook op planten en bomen. Toermalijn kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.

Sterrenbeeld: Weegschaal, Schorpioen, Steenbok


Topaas

Topaas is een steen die helpt je eigen weg te vinden en  helpt te vertrouwen op je eigen kennis en wijsheid. Het helpt je  doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, eerlijkheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen in balans en stimuleert creativiteit. Topaas kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.

Sterrenbeeld: Tweelingen, Leeuw en Boogschutter


Turkoois

Turkoois is een zuiverende en beschermende steen. Turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen, maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Het heeft een positieve werking op depressie en stemmingswisselingen. Turkoois bevordert creativiteit bij het oplossen van problemen, empathie en de liefde. Het beschermt tevens tegen negatieve energie, straling, en invloeden van buitenaf. Turkoois kan beter niet teveel met water in contact komen en  kan onder invloed van teveel (fel) zonlicht verkleuren.

Sterrenbeeld: Waterman en Vissen


Zonnesteen

Zonnesteen stimuleert levensvreugde. Het brengt optimisme, zelfvertrouwen, een goed humeur en een positieve kijk op het leven. Het is een goede steen tegen vormen van depressie, met name de zogeheten “winterdip”. Zonnesteen stimuleert tevens het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Sterrenbeeld: Leeuw en Weegschaal

Disclaimer: Edelstenen hebben een helende werking wat ervaren is door vele gebruikers, maar kan door een ieder anders worden ervaren. De werking van de edelstenen is niet wetenschappelijk bewezen en kan niet het oordeel of deskundigheid van een arts, dokter of specialist vervangen. Heb je medische klachten, raadpleeg dan eerst een arts.

Waarom MEAU?

Waarom doen wij wat we doen? Waarom hebben we ervoor gekozen om MEAU op te richten?

De reden voor het bestaan van MEAU wil ik graag met je delen.

Ik, Monique – founder van MEAU, ben al van kleins af aan dol op alles wat blinkt. Mijn moeder noemde mij al vroeg een “ekster”. Ik vind juwelen prachtig, ik kan echt verliefd worden op een mooi, uniek en schitterend sieraad. Ik kan oprecht zeggen dat dit mijn passie is en dit gevoel wil ik graag met anderen delen. Ik wil jou ook verliefd laten worden op een uniek vintage juweel. Ik wil jou ook blij maken en je met trots en vol zelfverzekerdheid dit sieraad laten dragen. 

Wij bij MEAU willen jou het gevoel van luxe en schoonheid laten ervaren door middel van onze vintage sieraden.

Want waarom vintage? Omdat wij ook heel bewust zijn van het milieu en de voetafdruk die wij op deze wereld achterlaten. Duurzaamheid staat daarom hoog in het vaandel. Door deze “preloved” juwelen een nieuw leven te geven, draag je niet bij aan het milieu-vervuilend proces van productie. En laat je dat nog eens óók een goed gevoel geven, je kunt namelijk zonder schuldgevoel genieten van jouw nieuwe vintage liefde.

Ben jij al verliefd geworden? Kijk snel in onze webshop voor alle vintage sieraden!

De geschiedenis van sieraden

De geschiedenis van sieraden gaat al heel ver terug in de tijd. Sieraden zijn bijna net zo oud als de mensheid zelf, maar vermoedt wordt dat de Egyptenaren het eerste volk was die sieraden gingen gebruiken op de manier zoals wij hedendaags onze sieraden dragen, door onder andere goud in het sieraad te verwerken. Ook gebruikten de Egyptenaren glas en edelstenen om de sieraden te versieren.

De Romeinen waren ook bekend om hun sieraden, zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij de Romeinen werden sieraden echt gedragen als status symbool, als teken van rijkdom en macht. 

Door de jaren heen zijn er verschillende stijlen van sieraden geweest, door invloed van kunststromen (Renaissance, Jugendstil) en gebeurtenissen in de geschiedenis. De functie van sieraden, het versieren van het lichaam of het trekken van aandacht, is echter altijd hetzelfde gebleven. 

Nu worden sieraden natuurlijk ook gebruikt ter versiering en het “opleuken” van een bepaald outfit en zijn ze niet meer weg te denken bij het stylen van een outfit.

Wat is het verschil tussen witgoud, roségoud en geelgoud?

Goud kun je kopen in verschillende kleuren. Zo heb je de meest voorkomende geelgoud, maar ook witgoud en roségoud. Wat is nu het verschil en hoe ontstaat deze kleur?

“Gewoon” (of puur) goud heeft van nature een geelgouden kleur. Om witgoud te verkrijgen, worden er witte metalen aan het goud toegevoegd, zoals palladium. Om roségoud te verkrijgen, worden er dus rosé kleurige metalen aan het goud toegevoegd, zoals koper.

Het aantal karaat goud blijft wel hetzelfde. Bij een 14 karaats roségouden ring zit er net zoveel goud in als bij een witgouden of geelgouden ring, echter zijn er bij de legering andere mixmaterialen toegevoegd om de gewenste kleur te verkrijgen.

Keurmerken

In alle massief gouden en zilveren sieraden zit een keurmerk verwerkt. Dit keurmerk is een stempel die door de goudsmid en door een Waarborgkantoor wordt aangebracht. Aan de hand van dit keurmerk kun je zien wat het goud -of zilvergehalte is van het sieraad.

Voor alle gehaltes wordt een bepaald keurmerk gebruikt. Zo heb je dus keurtekens van 9 karaat, maar ook van 14, 18 en 22 karaat. Benieuwd wat het aantal karaat inhoudt? Dat lees je in blog 2! Hierin wordt namelijk ook verteld dat 14 karaat gelijk staat aan aan 585 delen van de 1000 delen goud. Dit getal, 585, wordt als keurmerk gebruikt. Staat er een 585 keurmerk op jouw sieraad? Dan betekent dit dat jouw sieraad van 14 karaat goud is gemaakt. Staat er 375 in jouw ring? Dan bevat jouw ring 9 karaat goud.
Bij zilveren sieraden kun je in deze tijd vaak het keurmerk 925 tegenkomen. Dit betekent dat het sieraad uit 925 delen zilver van de 1000 bestaat. Vroeger was zilver duurder en werd er minder zilver gebruikt. In vintage en antieke sieraden zie je dus vaak het teken 800 of 835 in het sieraad verwerkt staan.

Naast de keurtekens/keurmerken voor het goudgehalte, worden er soms ook andere keurtekens aangebracht, waaraan je kunt zien uit welke regio jouw sieraad komt, of in welk jaar jouw sieraad gemaakt is. Zo worden er letters aangebracht om het jaartal te kunnen herleiden, afbeeldingen worden gebruikt om de stad aan te duiden. Voor Edinburgh wordt er bijvoorbeeld een kasteeltje gebruikt als keurteken en Londen gebruikt voor zilver een lopend leeuwtje.
Voor elk land worden er andere keurmerken gebruikt.

Wat zijn edelstenen?

Wat zijn edelstenen nu precies? Zijn het stenen, is het iets natuurlijks, hoe zijn ze ontstaan?  Hierbij even een kort lesje over edelstenen. 

Edelstenen zijn prachtige mineralen die gevonden worden in de natuur. Ze kunnen wel miljoenen jaren oud zijn. Ze ontstaan uit enkelvoudige of samengestelde stoffen en worden gevormd door geologische invloeden. Mineralen zijn stoffen die in de aarde voorkomen en die bij groei kristallen kunnen vormen. Edelstenen zijn aan elkaar gegroeide mineralen die meestal uit 2 of 3 mineralen  zijn samengesteld en waar een bepaalde kristalstructuur in zit. De kleur wordt bepaald door de aanwezige mineralen. 
Edelstenen worden al eeuwen door mensen gebruikt, voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig voornamelijk voor de verwerking in sieraden of ter decoratie in huis. 

Veel mensen geloven dat edelstenen ook een helende werking hebben. Dit geloof gaat ver terug in de geschiedenis, het bestaat al sinds de Oudheid. Naast een helende en genezende werking hebben edelstenen om diverse redenen ook symbolische betekenissen gekregen. Soms staan kostbare stenen symbool voor macht, status en rijkdom. Maar ze worden in verschillende landen ook gebruikt als amulet en talisman. Er zijn diverse studies over edelstenen en er is ontzettend veel informatie over te vinden. Bijvoorbeeld over de hardheid, uit welke mineralen een bepaalde edelsteen bestaat, de waarde, slijptechnieken, maar ook over de opgravingen.

Persoonlijk vind ik edelstenen vooral interessant en bijzonder in de verwerking van sieraden. Ze geven nét dat beetje extra aan een gouden ring of schitterende vintage hanger. Mijn favorieten zijn rozenkwarts, diamant, opaal, citrien en rookkwarts.

Wat is jullie favoriet? Kijk in de webshop voor alle beschikbare vintage sieraden met edelstenen!

Zirkonia, strass of diamant

Bij stenen in sieraden hoor je vaak deze verschillende termen langskomen. Gouden ring bezet met zirkonia, zilveren ketting met strass steentjes of een sieraad met een echte diamant. Maar wat is het verschil tussen strass, zirkonia en diamant?

Diamant is de enige echte edelsteen. Diamant is een natuurlijk product en behoort tot het hardste materiaal ter wereld. Zirkonia is een synthetische steen, dat wil zeggen kunstmatig gemaakt. Zirkonia is dus geen natuurproduct, maar door de mens gemaakt om diamant te imiteren.

Dit geldt hetzelfde voor strass. Strass is door de mens gemaakt en daarom dus kunstmatig. Strass is gemaakt van glas. Zowel zirkonia als strass lijkt erg veel op de diamant en wordt daarom vaak gebruikt als goedkoper alternatief om in sieraden te verwerken.
Uiteraard is het qua hardheid, evenals waarde, niet te vergelijken met een natuurlijke diamant.

Zirkonia (zirkonium oxide) werd in 1937 ontdekt, maar pas in de jaren 70 toegepast in sieraden. Zirkonia is minder hard en 75 procent zwaarder in gewicht. Strass is ontdekt door Georg Friedrich Strass (1701-1773). Strass is ontstaan uit een chemische productie waardoor geslepen glas er als diamant uit komt te zien. De heer Strass is hier enorm beroemd en rijk door geworden, zelfs Lodewijk XV liet zijn kroonjuwelen ervan maken.

Buiten strass en zirkonia worden ook andere edelstenen geïmiteerd en dus kunstmatig nagemaakt. Sommige synthetische edelstenen zijn bijna niet van van de natuurlijke edelsteen te onderscheiden. Het is soms erg lastig om het verschil tussen een imitatie edelsteen en een echte edelsteen te zien. Ervaringsdeskundigen, goud -en edelsmeden en juweliers zien dit vaak wel, maar voor een leek is dit lastig te zien. Koop daarom altijd je sieraad bij een juwelier die hier verstand van heeft, of laat je eerst adviseren.

Duurzaamheid

Bij MEAU vinden we het heel belangrijk om rekening te houden met mens, dier en milieu. We hebben maar één wereld en daar moeten we zuinig op zijn. De wereld is prachtig en zo is ook de natuur, dus deze moeten we écht beschermen. Dit kan alleen als we hier met z’n allen aan willen werken.

Er zijn veel manieren en kleine stapjes die je kunt zetten om bij te dragen aan een betere wereld. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van je afval, zo min mogelijk plastic te verbruiken, vaker de fiets te pakken, eigen tasjes mee te nemen als je boodschappen gaat doen, in huis water en energie besparen, minder vlees eten. Maar je kunt ook kijken naar je eigen koopgedrag. Koop je vaak nieuwe spullen en wat doe je dan met je “oude” spullen? Hergebruik je veel of gooi je vaak wat weg?  Breng je dit dan naar een kringloop, een goed doel, of gaat het de prullenbak in? Koop je ook tweedehands of alleen maar nieuw? En als je nieuw koopt, betaal je hier dan een eerlijke prijs voor?

Door te kiezen voor vintage sieraden, kies je in principe voor tweede (of meer) hands sieraden die hergebruikt worden. Daardoor komt er ook geen productie meer aan te pas om iets nieuws te produceren.  Het kopen van vintage sieraden heeft hierdoor een veel lager milieu impact, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu en een duurzame wereld.
Door de goede kwaliteit van de vintage sieraden (die in die tijd ook met veel zorg en aandacht – vaak met de hand – werden gemaakt), zul je er nog jarenlang plezier van hebben. Wellicht wordt het een erfstuk dat je weer door kunt geven aan de volgende generatie?  Hoe tof is dat!

Ook wordt er bij MEAU gebruik gemaakt van duurzaam verpakkingsmateriaal. Zo versturen wij de producten in doosjes van gerecycled materiaal en zijn de vulmiddelen in de doosjes 100% recyclebaar. Ook de visitekaartjes zijn gemaakt van houtvrij natuurmateriaal. We proberen zo min mogelijk plastic te verbruiken, maar mocht dit toch het geval zijn: al het afval wordt gescheiden. Alle kleine beetjes helpen en op deze manier proberen wij ook op een goede manier bij te dragen!

Karaat goud

Bij massief gouden sieraden zie je altijd het aantal karaat goud bij het sieraad vermeldt staan. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? 

Puur goud is, net als puur zilver, te zacht om als sieraad te dragen. Daarom wordt er ander materiaal toegevoegd aan het goud, om het materiaal harder te maken en om het beter te kunnen bewerken, zodat wij het goud als sieraad kunnen dragen. Het goud wordt gelegeerd. 
Puur goud wordt aangeduid als 24 karaat goud, oftewel 1000 delen goud. Bij 9 karaat goud wordt bedoeld dat 9 delen van de 24 delen goud zijn, oftewel 375 delen van de 1000 delen goud. Het keurmerk 375 zie je dus op 9 karaats sieraden terug komen, om aan te duiden over hoeveel karaat goud het sieraad beschikt. Er wordt ook gesproken over 37,5 % (waarbij 100% 24 karaat is). Bij 14 karaat zijn er 14 delen van de 24 delen goud, oftewel 585 delen van de 1000 delen. 585 wordt tevens als keurmerk gebruikt. Hetzelfde geldt voor 18 karaat goud, hierbij zijn 18 delen van de 24 delen goud, dus 750 delen van de 1000 delen.
Zo zijn er meerdere gehaltes, meestal tot 22 karaat goud. Mocht er dus niet het aantal karaat goud worden vermeld, dan kun je altijd kijken of er wel of het aantal delen gesproken wordt (333, 375, 585, etc.).

Vintage sieraden

Wanneer is een sieraad vintage? En wanneer noem je een sieraad antiek?


De naam vintage wordt veel gebruikt, soms zelfs ook voor nieuwe sieraden die een “vintage look” hebben. Er zijn meerdere theorieën over, maar je kunt sieraden eigenlijk pas echt vintage noemen als het meer dan 25 jaar oud is. 
Een sieraad krijgt pas de naam antiek, als het meer dan 100 jaar oud is. Antieke en vintage sieraden gaan dus echt al een lange tijd mee, wat ze ook zo bijzonder maakt! Antieke en vintage sieraden hebben al een lang leven achter de rug, maar zijn vaak van goede kwaliteit waardoor je er zelf ook nog lang plezier van kunt hebben.
Bij MEAU Vintage Jewellery vind je voornamelijk vintage sieraden, echter zullen er ook tweedehands sieraden tussen zitten, als het sieraad net nog geen 25 jaar oud is. We zorgen dat alle vintage sieraden grondig gecontroleerd worden door onze goudsmid, waar nodig bijgewerkt of aangepast. De vintage sieraden worden gepolijst en schoongemaakt zodat jij het sieraad weer als nieuw mag ontvangen. Wist je dat zo goed als alle vintage ringen op maat gemaakt kunnen worden? Ook kun je jouw vintage ring laten personaliseren, door er een bijzondere datum of naam in te laten graveren.
Heb jij jouw eigen unieke vintage juweel al gevonden?

Let's celebrate! 20% korting op alle sieraden van MEAU's Collection!

X
Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?