Zirkonia, strass of diamant

Bij stenen in sieraden hoor je vaak deze verschillende termen langskomen. Gouden ring bezet met zirkonia, zilveren ketting met strass steentjes of natuurlijk een sieraad met een echte diamant. Maar wat is het verschil tussen strass, zirkonia en diamant?

Diamant is de enige echte edelsteen. Diamant is een natuurlijk product en behoort tot het hardste materiaal ter wereld. Zirkonia is een synthetische steen, dat wil zeggen kunstmatig gemaakt. Zirkonia is dus geen natuurproduct, maar door de mens gemaakt om diamant te imiteren.

Dit geldt hetzelfde voor strass. Strass is door de mens gemaakt en daarom dus kunstmatig. Strass is gemaakt van glas. Zowel zirkonia als strass lijkt erg veel op de diamant en wordt daarom vaak gebruikt als goedkoper alternatief om in sieraden te verwerken.
Uiteraard is het qua hardheid evenals waarde, niet te vergelijken met een natuurlijke diamant.

Zirkonia (zirkonium oxide) werd in 1937 ontdekt, maar pas in de jaren 70 toegepast in sieraden. Zirkonia is minder hard en 75 procent zwaarder in gewicht. Strass is ontdekt door Georg Friedrich Strass (1701-1773). Strass is ontstaan uit een chemische productie waardoor geslepen glas er als diamant uit komt te zien. De heer Strass is hier enorm beroemd en rijk door geworden, zelfs Lodewijk XV liet zijn kroonjuwelen ervan maken.

Buiten strass en zirkonia worden ook andere edelstenen geimititeerd en dus kunstmatig nagemaakt. Sommige synthetische edelstenen zijn bijna niet van van de natuurlijke edelsteen te onderscheiden. Het is soms erg lastig om het verschil tussen een imitatie edelsteen en een echte edelsteen te zien. Ervaringsdeskundigen, goud -en edelsmeden en juweliers zien dit vaak wel, maar voor een leek is dit lastig te zien. Koop daarom altijd je sieraad bij een juwelier die hier verstand van heeft, of laat je eerst adviseren.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een sieraad met een synthetische steen minder mooi is. De waarde ligt hierdoor veel lager, maar daardoor de aanschaf van het sieraad ook! Het is ook een optie om bijvoorbeeld voor een sieraad te gaan met een hoger aantal karaat goud, maar wel met een synthetisch steentje. Zo blijft de aanschaf aantrekkelijk en heb je alsnog een mooi (en waardevol) sieraad om te dragen.

Waar zou jij voor kiezen?

Geef een reactie

Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?
%d bloggers liken dit: