Zilvergehalte

In de vorige blog vertelde we over het aantal karaat goud wat in een sieraad verwerkt kan worden en wat de betekenis hiervan is. Bij zilveren sieraden en zilveren vintage sieraden zie je ook vaak getallen terug komen. Maar wat betekenen deze cijfers nu? Puur zilver is, net als puur goud, te zacht om als sieraad te dragen. Daarom wordt er ook ander materiaal toegevoegd om het harder te maken, glanzender te maken, of om beter te kunnen bewerken zodat wij het zilver (en goud) als sieraad kunnen dragen. Het zilver wordt gelegeerd. 925 Zilver is het eerste gehalte zilver. Dit getal zie je tegenwoordig vaak in sieraden gegraveerd staan. 925 Zilver betekent dat 925 delen van de 1000 delen zilver zijn. De overige 75 delen zijn van andere bijzet metalen, zoals bijvoorbeeld koper. 835 Zilver (2e gehalte) betekent dus dat 835 delen van de 1000 zilver zijn. Dit wordt aangegeven met 835. Tegenwoordig zie je dit niet vaak meer bij nieuwe sieraden. Nieuwe sieraden worden veel met 925 zilver aangeduid, omdat zilver nu minder duur is en daarom een hoger gehalte gebruikt kan worden. Vroeger was zilver veel duurder dan nu en werd er vaker 800 en 835 delen zilver gebruikt. Deze termen zie je dus vaak bij vintage en antieke sieraden terug komen. 800 Zilver is het derde gehalte. Bij dit sieraad zijn er dus 800 delen van de 1000 zilver. Leuk om te weten, toch? Zo kun je bij je eigen antieke of vintage sieraden ook eens nagaan hoe hoog het zilver of goud gehalte is.

Geef een reactie

Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?
%d bloggers liken dit: