Waarom zirkonia een duurzame optie is

Diamant is een natuurproduct en behoort tot het hardste materiaal ter wereld. Diamant wordt, net als andere edelstenen, uit de natuur gedolven. Diep onder de grond kristalliseert koolstof tot ruwe diamanten, door de warmte en de druk van de aarde. Zirkonia is een synthetische steen, dat wil zeggen kunstmatig gemaakt. Zirkonia is dus geen natuurproduct, maar door de mens gemaakt om diamant te imiteren.

Dit betekent dat zirkonia geen echte edelsteen is, maar dit betekent ook dat de natuur hierdoor met rust gelaten wordt. Diamantwinning is namelijk geen milieuzuinig project. Denk aan bodemerosie, ontbossing, gedwongen migratie en bedreiging van diersoorten. Dit wordt allemaal bespaard bij het kiezen voor synthetische edelstenen en diamanten.

De imitatie stenen zijn wellicht minder waardevol, maar vanwege het milieuaspect geen minder goede keuze. Tegenwoordig zijn synthetische stenen bijna niet meer van echte stenen te onderscheiden. . 

Gelukkig worden bij onze vintage sieraden alle edelstenen en diamanten die in het sieraad verwerkt zitten hergebruikt, waardoor dit proces niet opnieuw uitgevoerd hoeft te worden. Maar ook in vintage en antieke sieraden kunnen imitatie edelstenen verwerkt zijn, omdat dit chemische proces al jaren geleden is ontstaan. Zo is zirkonia (zirkonium oxide) in 1937 ontdekt en werd dit in de jaren 70 toegepast in sieraden. Strass, wat gemaakt is van glas , werd al gebruikt in de 18e eeuw. Bij elk sieraad wordt aangegeven of er echte diamanten of zirkonia’s in verwerkt zijn, zo ook bij synthetische edelstenen. Kiezen voor vintage sieraden is dus altijd een duurzame en milieubewuste optie!

Geef een reactie

Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?
%d bloggers liken dit: