Keurmerken

In alle massief gouden en zilveren sieraden zit een keurmerk verwerkt. Dit keurmerk is een stempel die door de goudsmid en door een Waarborgkantoor wordt aangebracht. Aan de hand van dit keurmerk kun je zien wat het goud -of zilvergehalte is van het sieraad.

Voor alle gehaltes wordt een bepaald keurmerk gebruikt. Zo heb je dus keurtekens van 9 karaat, maar ook van 14, 18 en 22 karaat. Benieuwd wat het aantal karaat inhoudt? Dat lees je in blog 2! Hierin wordt namelijk ook verteld dat 14 karaat gelijk staat aan aan 585 delen van de 1000 delen goud. Dit getal, 585, wordt als keurmerk gebruikt. Staat er een 585 keurmerk op jouw sieraad? Dan betekent dit dat jouw sieraad van 14 karaat goud is gemaakt. Staat er 375 in jouw ring? Dan bevat jouw ring 9 karaat goud.
Bij zilveren sieraden kun je in deze tijd vaak het keurmerk 925 tegenkomen. Dit betekent dat het sieraad uit 925 delen zilver van de 1000 bestaat. Vroeger was zilver duurder en werd er minder zilver gebruikt. In vintage en antieke sieraden zie je dus vaak het teken 800 of 835 in het sieraad verwerkt staan.

Naast de keurtekens/keurmerken voor het goudgehalte, worden er soms ook andere keurtekens aangebracht, waaraan je kunt zien uit welke regio jouw sieraad komt, of in welk jaar jouw sieraad gemaakt is. Zo worden er letters aangebracht om het jaartal te kunnen herleiden, afbeeldingen worden gebruikt om de stad aan te duiden. Voor Edinburgh wordt er bijvoorbeeld een kasteeltje gebruikt als keurteken en Londen gebruikt voor zilver een lopend leeuwtje.
Voor elk land worden er andere keurmerken gebruikt.

December actie: Met de waardeboncode XMAS ontvang je € 50,00 euro korting op de gehele vintage ringen collectie!

X
Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?
%d bloggers liken dit: