Karaat goud

Bij massief gouden sieraden zie je altijd het aantal karaat goud bij het sieraad vermeldt staan. Maar wat betekenen deze cijfers eigenlijk? 

Puur goud is, net als puur zilver, te zacht om als sieraad te dragen. Daarom wordt er ander materiaal toegevoegd aan het goud, om het materiaal harder te maken en om het beter te kunnen bewerken, zodat wij het goud als sieraad kunnen dragen. Het goud wordt gelegeerd. 
Puur goud wordt aangeduid als 24 karaat goud, oftewel 1000 delen goud. Bij 9 karaat goud wordt bedoeld dat 9 delen van de 24 delen goud zijn, oftewel 375 delen van de 1000 delen goud. Het keurmerk 375 zie je dus op 9 karaats sieraden terug komen, om aan te duiden over hoeveel karaat goud het sieraad beschikt. Er wordt ook gesproken over 37,5 % (waarbij 100% 24 karaat is). Bij 14 karaat zijn er 14 delen van de 24 delen goud, oftewel 585 delen van de 1000 delen. 585 wordt tevens als keurmerk gebruikt. Hetzelfde geldt voor 18 karaat goud, hierbij zijn 18 delen van de 24 delen goud, dus 750 delen van de 1000 delen.
Zo zijn er meerdere gehaltes, meestal tot 22 karaat goud. Mocht er dus niet het aantal karaat goud worden vermeld, dan kun je altijd kijken of er wel of het aantal delen gesproken wordt (333, 375, 585, etc.).

Let's celebrate! 20% korting op alle sieraden van MEAU's Collection!

X
Chat openen
Welkom bij MEAU Vintage Jewellery. Kunnen wij u ergens bij helpen?
%d bloggers liken dit: